2 Comments

@Ivar Arpi, jag antar att du kommer ha svårt att förhålla dig framöver med "rak höger" när högern inte är så rak utan snarare snårig. Kritik mot vänsteretablissemang och press är förhållandevis rak men hur gör man med alla former av alternativ höger som kommer nu? Liksom att många av dom högervarianterna kanske egentligen grundar sig i vänster, i socialism. Det är ju t.ex. inte så att LO kollektivets medlemmar helt plötsligt blivit höger när SD är på väg att bli största partiet där bland medlemmarna. Och SD själva kallar sig ett mittenparti.

Så hur ska man definiera den nya växande s.k. högerrörelsen i Sverige och Europa? Vi har sett det nu även i Italien och UK. I UK var det förresten så att man la fram en budget nu med skattesänkningar och ökade utgifter som gjorde att hela pensionssystemet höll på att krascha, riksbanken där fick gå in med massa nyskapade pengar vilket fick pundet på fall.

I EU har vi dom s.k. PIGS länderna där kanske just nu Italien känns som det osäkraste kortet. Det är då länder med mycket hög belåning och många företag som närmast kan klassas som zombie-företag, dvs dom kan knappt ens betala räntan och lever på noll-ränte politik. ECB, EUs riksbank gör allt dom kan för att hålla nere räntan men ökande inflation gör att dom måste börja höja räntan likt Fed (USAs riksbank). Människor i Sverige och EU blir nu alltmer klämda med högre räntor och ökade kostnader för el, bensin, mat, bostad. Jag kan förstå att folk i Italien tröttnade och röstade "höger". Samtidigt är förstås den egentliga lösningen en kombination av kraftigt bantad offentlig sektor, ökade skatter på privatpersoner, fokus på företagande (kanske lägre skatter där och framförallt mindre byråkrati). Men det är en besk medicin få vill ta. Politiker vill ju bli valda och att lova sämre tider för att man långt senare ska kunna få bättre tider är inget folk vill höra.

Men förstås finns också ett stort missnöjda mot förd invandringspolitik och det är väl där "höger" främst används för att beskriva den nya rörelsen mot tidigare förd politik som kanske främst symboliserats av klimatalarmism på senare år. Etablissemanget, media, EU har varit för frånkopplade från folket. Samtidigt ska sägs att stödet för EU i t.ex. Sverige och Italien är fortsatt hög (vilket SD-väljare tycks ha svårt att acceptera trots att det är folkets åsikt).

Vi är troligen på väg mot större kriser och sämre tider en period nu. Men kriser skapar samtidigt möjligheter och om politiken hamnar rätt där så kan vi kanske komma ur starkare relativt snart. För det krävs också upplysta medborgare som får veta vad som verkligen händer och hur saker verkligen hänger ihop. Det är ju då också genom den nya journalistiken som vi kan få höra sånt main stream media som SVT/SR vägrar berätta för oss. Så Ivar Arpi, du är en nyckelspelare i detta och allt tyder på att det kommer finnas oerhört mycket att förmedla i upplysning.

Expand full comment

Fantastisk podd Ivar! Värd hela abonnemanget. Mer av den varan och bjud gärna in Matt igen när nya boken kommit ut nästa år!

Expand full comment