Polisen frågar vad som är lösningen på konflikten. »Det finns inga lösningar.«
»Ska det fortsätta tycker du?«
»Ja.«»Hur länge då?«
»Tills alla dör«, svarar Jaffar Byn.
Det där är polisförhöret som gett upphov till titeln på Svt-journalisten Diamant Salihus bok om gängkriget mellan Dödspatrullen och Shottaz. Det är en nedslående oförsonlighet som präglar de inblandade.
Tills alla dör (Mondial, 2021) är en genomarbetad bok som låter läsaren komma nära de inblandade i en av de blodigaste gängkonflikterna i svensk historia. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa boken för att förstå en del av vårt land som det har blivit. Men som Diamant understryker i podden: Det här drabbar hela det svenska samhället, inte bara gängmedlemmarna.
I samband med kulturdebatten om rapparen Yasin, som anses förknippad med Shottaz, kom det inte riktigt fram hur viktig musiken blivit för de kriminella. Att nämnas i en låt kan både ge status, men samtidigt innebära en allvarlig risk. Gränsen mellan verk och person löses ofta upp i dagens svenska gangsterrap. Om detta och mycket annat pratar jag med Diamant Salihu om.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Share this post