Anna-Karin pratar om universitetsrektorerna som hävdar att regeringen hotar den akademisk friheten. Ivar tycker att folkhälsa är ett korkat mått på individnivå. Att dricka nubbe kan vara bra för en.
Apropå alkoholrekommendationerna så är det farligt att äta kött, för mycket fisk, för mycket processad mat etc. Folkhälsomyndigheternas rekommendationer är mest trist moralisering. Livet är en sexuellt överförd sjukdom med hundraprocentig mortalitet! Apropå universiteten, har själv suttit i en univstyrelse och kan konstatera att det är mestadels ett sektbeteende som uppvisas. Finns enstaka undantag ex Kristina Sundkvist! Du kanske skulle intervjua henne. Hon arbetar på Lunds univ i Malmö.
Du har otroligt rätt Ivar! Jag fick rådet av min lärare i grundskolan att inte slå tillbaka. Följden blev att jag svalde och vann kampen om lärarens uppmärksamhet i klassrummet istället. Kan låta positivt men konsekvensen blev att jag traumatiserad istället och inte lärde mig säga ifrån förrän i vuxen ålder.
Det kan finnas många åsikter om alkohol, men den rådande teorin inom antropologi och arkeologi är att vi inte skulle diskutera detta om inte mänskligheten hade lärt sig att tillaga olika alkoholhaltiga drycker.
Detta började för 10 000 år sedan, när övergången från en jägare- och samlarkultur till jordbruk började. Befolkningstillväxten var ett problem för jakten eftersom det krävde stora landområden. Å andra sidan ledde jordbruket till ett samhälle där arbetsfördelningen men också ojämlikheten ökade. Baserat på arkeologiska fynd var jägare-samlare långa och smala och vältränade. Övergången till jordbruk minskade medellängden med mer än 10 cm. Proteinhalten i kosten minskade, eftersom jakt nu bara var överklassens rätt.
Så varför besvära sig och odla långa dagar på äker? Det är svårt att säga om det var en motivationsfaktor eller ett sätt att uthärda ett tråkigt och tungt liv, men ett incitament för jordbruket var att det gjorde det möjligt att brygga öl. Och OBS! Det äldsta kända receptet är ett ölbryggningsrecept som hittades i området i det antika Mesopotamien.
Alkohol är också viktigt för gemenskapen, som Ivar nämnde, och kan fördjupa mänskliga relationer och förbättra andan av samhörighet. Alkohol är inte på något sätt ett konstigt fenomen i vår kultur. Först spritförbränningen orsakade större sociala problem på grund av dess snabba berusning, men inte ens kampen mot den gett en slutgiltig seger så att säga...
Apropå alkoholrekommendationerna så är det farligt att äta kött, för mycket fisk, för mycket processad mat etc. Folkhälsomyndigheternas rekommendationer är mest trist moralisering. Livet är en sexuellt överförd sjukdom med hundraprocentig mortalitet! Apropå universiteten, har själv suttit i en univstyrelse och kan konstatera att det är mestadels ett sektbeteende som uppvisas. Finns enstaka undantag ex Kristina Sundkvist! Du kanske skulle intervjua henne. Hon arbetar på Lunds univ i Malmö.
Du har otroligt rätt Ivar! Jag fick rådet av min lärare i grundskolan att inte slå tillbaka. Följden blev att jag svalde och vann kampen om lärarens uppmärksamhet i klassrummet istället. Kan låta positivt men konsekvensen blev att jag traumatiserad istället och inte lärde mig säga ifrån förrän i vuxen ålder.
Det kan finnas många åsikter om alkohol, men den rådande teorin inom antropologi och arkeologi är att vi inte skulle diskutera detta om inte mänskligheten hade lärt sig att tillaga olika alkoholhaltiga drycker.
Detta började för 10 000 år sedan, när övergången från en jägare- och samlarkultur till jordbruk började. Befolkningstillväxten var ett problem för jakten eftersom det krävde stora landområden. Å andra sidan ledde jordbruket till ett samhälle där arbetsfördelningen men också ojämlikheten ökade. Baserat på arkeologiska fynd var jägare-samlare långa och smala och vältränade. Övergången till jordbruk minskade medellängden med mer än 10 cm. Proteinhalten i kosten minskade, eftersom jakt nu bara var överklassens rätt.
Så varför besvära sig och odla långa dagar på äker? Det är svårt att säga om det var en motivationsfaktor eller ett sätt att uthärda ett tråkigt och tungt liv, men ett incitament för jordbruket var att det gjorde det möjligt att brygga öl. Och OBS! Det äldsta kända receptet är ett ölbryggningsrecept som hittades i området i det antika Mesopotamien.
Alkohol är också viktigt för gemenskapen, som Ivar nämnde, och kan fördjupa mänskliga relationer och förbättra andan av samhörighet. Alkohol är inte på något sätt ett konstigt fenomen i vår kultur. Först spritförbränningen orsakade större sociala problem på grund av dess snabba berusning, men inte ens kampen mot den gett en slutgiltig seger så att säga...
Skål!