Frans Sporsén: Årets granskning borde vara en självgranskning
Kristallengalan utsåg Kalla faktas hafsverk om SD:s så kallade trollfabrik till årets granskning. Det är talande för vad journalister värderar hos varandra.
Kristallengalan, årets stora prisceremoni för den utrotningshotade konstarten linjär-tv, har precis gått av stapeln för 20:e året i rad. Priset är, enligt stiftelsen Det svenska teveprisets: instiftat för att stimulera till produktion av tv-program med hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet samt ge den svenska tv-branschen en möjlighet att växla synpunkter och erfarenheter från produktion av tv-program.
Varje pris har en egen jury, bestående av framstående skråkollegor. Stiftelsen grundades 2005 av Svt, TV3, TV4, Kanal 5, UR och Film&tv-producenterna, och på den vägen är det med rekryteringen också. Visst hade man velat höra hur snacket gick, inte minst vad gäller årets granskning. Hur resonerade man exempelvis om dem som inte vann?
Priset gick inte till Uppdrag Gransknings granskning om hur hänsynslösa bedragare “knullar sverige” genom att ta fram mer och mer avancerade metoder för att beröva äldre på deras livsbesparingar. Inte heller till deras granskning om hur gängen tvättar sina pengar genom olika företagsupplägg.
Nej, priset gick till Kalla Fakta, men inte för deras granskning om hur barn som tvångsomhändertas med LVU, för att avbryta deras kriminella karriärer, ändå dras in i grov våldsbrottslighet. Viktiga granskningar onekligen, men kristallenjuryn prisade i stället Kalla faktas granskning om Sverigedemokraternas så kallade trollfabrik. "Årtiondets avslöjande”, som TV4 själva så ödmjukt kallar det.
Man får ge Kalla Fakta att de följde kriterierna. Det är onekligen komplicerat att infiltrera ett politiskt partis kommunikationsavdelning under ett helt halvår, att låtsas vara vänligt inställd, och att manipulera människor till att känna förtroende för en. Det är skickligt. De lyckades även väl med att presentera innehållet på ett sätt som var … konstnärligt.
Det kan vara värt att påminna om vad det är som prisas av journalisternas granskningsjury. Programmet börjar med desinformationsforskare som förklarar hur videomaterial kan manipuleras och spridas för att ge en överdriven eller osann bild av verkligheten i propagandistiska eller destabiliserande syften. Bilder på iscensatta skumraskaffärer går sedan över i att Emil Hellerud, som ihop med wallraffen Daniel Andersson ligger bakom grävet, ringer upp SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein. Med en allvarlig ton frågar han om ett klipp som av kommunikationsavdelningen påstås visa “en helt vanlig dag i Malmö”. Men det är det ju inte, säger Hellerud. Vad som inte framgår, varken för tittarna eller Wallerstein, är att klippet visar en scen ur den satiriska dockfilmen “Team America”, med män med långa skägg, turbaner och kalashnikovs. Mycket riktigt, det som syns i klippet är inte en helt vanlig dag i Malmö.
Det finns två möjliga förklaringar till att man inte låter tittarna se klippet. Den ena är att Emil Hellerud och Kalla fakta inte respekterar tittarnas förmåga att avgöra om en dockteater med tramsighetsmätaren uppskruvad till 11 är på riktigt. Vi skulle helt enkelt tro att det verkligen var Malmö och att dockorna är riktiga människor. Den andra är att Emil Hellerud försöker att manipulera tittaren till att tro att klippet han refererar till verkligen är ett tvetydigt exempel som skulle kunna uppfattas vara på riktigt. Och i så fall är det klart att det inte kunde visas upp, eftersom det hela skulle falla på sin egen orimlighet så fort någon såg vad det faktiskt rörde sig om.
Men här gör Kalla fakta sig skyldig till just det man i granskningen torgför att SD:s kommunikationsavdelning ägnar sig åt: man manipulerar information för att få ett större genomslag. Inte på ett anonymt satirkonto på Tiktok, utan på TV4, med enormt mycket större räckvidd. Och detta är något som nu prisas av kollegorna i juryn.
Vad som följde på granskningen var, som vi vet, en kritikstorm både mot SD och regeringen. Socialdemokraterna ropar sedan dess om att förbjuda anonymitet på internet helt och hållet. En medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning hängdes ut med namn och ansikte på Expressens förstasida som Kreml-vän. Belägget var främst att han 2014, i samband med Rysslands aggression mot Ukraina, hävdade att han kunde “förstå Putins oro” om Nato etablerade en militärbas i Ukraina. Oavsett vad man tycker om argumentet är det skrivet långt innan den fullskaliga invasionen i februari 2022. Edbom var inte direkt ensam om dylika resonemang, däremot har andra klarat sig undan kritik för nästan identiska resonemang.
Ta en etablissemangsdignitet som Anne Ramberg som sedan 2020 är ordförande i Uppsala universitets styrelse, styrelseordförande i Stiftelsen Expo, samt även i Stiftelsen Stockholmspriset i kriminologi. Så sent som 2022 skrev hon på X att Nato medvetet har ”militariserat de forna öststaterna” och att alliansen borde visa återhållsamhet i ”retorik och militär positionering” för att inte ge Putin ”en förevändning att agera”.
Den ständige DN-krönikören Johan Croneman skrev likartat i den inte så lilla tidningen Dagens Nyheter:
Tittar man på Europakartan från 1989 och framåt är det väl knappast möjligt att anklaga Ryssland för expansionism – snart helt inringat av Natomedlemmar och medeldistansrobotar.
Varken Ramberg eller Croneman har blivit uthängda med namn och bild som Kremlvänner av Expressens David Baas. Däremot fick publiceringen om mannen på SD:s kommunikationsavdelning DN:s kulturchef Björn Wiman att i en neurotisk härdsmälta påstå att det som avslöjats är det mörkaste kapitlet i svensk historia, utan att med ett ord nämna att han, med sitt eget resonemang, är kollega med en Putinlakej. Han glömde också nämna fröken ordförande på Uppsala universitet.
Journalister kan konsten att sila mygg och svälja likasinnade kameler.
Från det som skamlöst publiceras, till det som skamlöst inte publiceras. Exempelvis att orsaken till att Sverigedemokraterna valde att driva anonyma konton var att Tiktok stängde ner deras officiella konton efter massanmälningar. Eller hur man glömde nämna att Socialdemokraterna också har haft anonyma konton där man spridit satirbilder om politiska motståndare, men det ansågs inte vara en “trollfabrik” tydligen. Detta trots att de redan ger sina allierade miljonbelopp i skattebidrag för att kampanja för dem. Kunde man inte nämna hur de i regeringsställning förmådde Energimyndigheten att undanhålla information som skulle skada dem i valet 2022? Räknas inte detta som trollfabriker?
Men problemet är inte brist på granskningar med hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet. Det handlar snarare om vilka perspektiv som premieras. Visst finns duktiga journalister, men kulturen de verkar inom gynnar undermålig journalistik som Kalla faktas trollfabriksgranskning.
Det är skillnad på enskilda viktiga reportage, och en allmän inställning i journalistskrået som pinsamt uppenbart bekräftas i och med prisutnämningen. Om det är något som oroar mer än politiska troll så är det avsaknaden av självkritik. Årets granskning kanske borde vara en självgranskning.
Frans Sporsén
Prenumerera eller stötta Rak höger
I takt med att fler blir betalande prenumeranter har Rak höger kunnat expandera med fler skribenter och mer innehåll. Vi får inget presstöd, vi tar inte emot pengar från någon intresseorganisation eller lobbygrupp. Det är endast tack vare er prenumeranter vi kan fortsätta vara självständiga röster i en konform samtid. Så stort tack för att ni är med, utan er hade det inget av detta varit möjligt.
Den som vill stötta oss på andra sätt än genom en prenumeration får gärna göra det med Swish, Plusgiro, Bankgiro, Paypal eller Donorbox.
Swishnummer: 123-027 60 89
Plusgiro: 198 08 62-5
Bankgiro: 5808-1837
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Stort tack att detta haveri av TV4 belyses på ett sakligt och omedelbart sätt. Oerhört skrämmande att ett TV bolag som själv ser som sitt syfte att ”samla Sverige”, sänder ett program med tydligt politiskt budskap och detta i samband med EU valet. Med all tydlighet avslöjas här, som så många gånger tidigare, vänsterns inflytande i och makt över mainstream media vilket givetvis undergräver demokratin. Varför hörs inte fler protester mot detta och varför saknas den omedelbara motreaktionen mot denna helt öppna och ogenerade propagandan? En bojkott av TV4 är här på sin givna plats.
Hyckleriet når oanade höjder.