Generation villebråd har börjat rösta
Generation Greta, har dagens unga kallats, för sitt klimatengagemang. Samtidigt har vi missat den mer djupgående trenden – att unga rört sig högerut.
“How dare you!” Greta Thunbergs tal under FN:s klimattoppmöte 2019 var ett avgörande ögonblick för klimatrörelsen. Talet i sig är bara fyra minuter långt, men medryckande. I korthet kan man sammanfatta budskapet som att tidigare generationer har förbrukat världens resurser och lämnar aska efter sig till dagens unga. Jorden dör, och världsledarna gör ingenting. Jag borde inte behöva sitta här för att ge er hopp, när det är ni som har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, sade Thunberg. How dare you!
Hennes skolstrejk – Fridays for future – hade ett år tidigare spridit sig över världen. Generation Greta, har dessa unga kallats. Med redan vid tiden för hennes tal hade rörelsen nått sin kulmen.
Kanske var det med dessa i åtanke som Amanda Lind (MP), som då var kultur- och demokratiminister, föreslog att man skulle sänka rösträttsåldern till 16 år. I november 2021 skrev hon: “Dagens unga är en av de mest politiskt aktiva generationerna någonsin som vill och kan ta ansvar.”
Så hur röstade Generation Greta ett år efter debattartikeln och tre år efter Greta Thunbergs tal?
Ser man till hur förstagångsväljare, i åldern 18 till 21 år, röstat så dominerar högerpartierna. Moderaterna är största parti med 26 procent, SD fick 22 procent, Socialdemokraterna, 19 procent, Vänsterpartiet 11 procent, Centerpartiet 6 procent, Liberalerna och Kristdemokraterna fick vardera 5 procent. Och Miljöpartiet? Också 5 procent. Om förstagångsväljare fick bestämma hade M, KD, SD och L fått ihop 58 procent.
Ännu tydligare blir trenden om tittar på dem som är ännu yngre. I skolvalet, där elever från högstadiet och gymnasiet röstar, är fördelen för högerblocket ännu större. Moderaterna får 27 procent, SD 21 procent, S 16 procent, KD 9 procent, V och C 7,8 procent, L 4,3 procent. Och Miljöpartiet? 4,7 procent. Högerblocket fick 61 procent. Kollar man på vilka partier som dominerar Sveriges olika län är landet blågult – inte i ett enda län är Socialdemokraterna störst bland skolelever. På kommunnivå är det endast fyra stycken där S är störst, och i en kommun som SD och S är jämnstora.
Unga väljare står alltså till höger om de äldre. Den gamla devisen – att man inte har något hjärta om man inte är vänster när man är ung, och ingen hjärna om man inte är höger när man blir äldre – tycks alltså inte stämma.
Finns Generation Greta ens? Eller är det människor i min ålder – snart 40 år – och uppåt som är generation Greta? När jag röstade för första gången för precis tjugo år sedan, dominerade vänstersidan hos förstagångsväljarna. Allra hippast var Miljöpartiet hos unga runt 2014 när språkröret Gustaf Fridolin dansade i fontänen på Mariatorget, efter att partiet blivit näst störst i Europaparlamentsvalet. Sedan dess har klimatengagemanget fortsatt hos väljarna, men stödet till Miljöpartiet har eroderat. Särskilt hos unga. Aktivisterna som limmade fast sig på E4:an var inte tonåringar, utan äldre. Medelåldern på dem tolv som åtalats för sabotage är 50 år, varav den äldsta är 70 och yngsta 24. Det är på kultursidorna som Greta Thunbergs alarmism haft störst genomslag. Hon är kanske snarare en symbol för vår egen förlorade, och gröna, ungdom än för dagens unga. Det är en ideologisk fetischering att lyfta fram barn och unga som symboler hela tiden. Som att de besitter något slags renhet – en upphöjdhet – som den fallna vuxenvärlden saknar. Det vilar något lätt sjukligt över denna barnkult, med vuxna som så desperat vill forma barnen till klimatkrigare att dessa tröttnar.
Enligt forskning är unga mer trendkänsliga än äldre vad gäller sina politiska preferenser. När jag skulle rösta för första gången var vänstern coolast. Alla jämnåriga som tog sig in i kulturlivet, tidningarna och på olika sätt blev något var vänster. Så upplevde jag det. Tio år tidigare var det en högervåg bland unga – Ulf Kristerssons generation – som ledde fram till den borgerliga valsegern 1991. I dag dominerar högern på sociala medier som Twitter, Tiktok, Twitch, Youtube och i poddvärlden. Vänstern äger etablissemanget, vilket kanske gör den passé, medan högern tvingats hänga med i den nya teknikutvecklingen. Vänsterns styrka kan ha blivit dess svaghet, och vice versa.
Men jag tror att det finns en annan förklaring till att unga är mer höger i dag. Pratar man med unga återkommer rädslan för att bli rånad, knivhuggen, förnedrad – framförallt hos killarna. Det syns även i statistiken. I den senaste kartläggningen, som publicerades i december förra året, konstaterade Brottsförebyggande rådet (Brå) att antalet anmälda rån mot personer under 18 år har mer än fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019. De som misstänks är i regel mellan 15 och 20 år. Även den självrapporterade utsattheten för rån har ökat kraftigt bland ungdomar. Den typiske rånaren är en kille mellan 15 till 17 år med utländsk bakgrund som bor i ett utsatt område. Offren har oftare svensk bakgrund och kommer från medelklassområden.
Detta är problem som kulturetablissemangen och akademin – dominerat av vänstern – gjort sitt bästa för att förneka och förminska. Klimatet kan inte vänta, men brottsutvecklingen har man ignorerat.
Det var Peter Santesson, i dag vd på Infostat, som myntade uttrycket “Generation Villebråd” i en krönika 2019:
Uppväxtåren formar oss. Det kommer, som det heter, att bli intressant att se vilka politiska uppfattningar som etableras hos en ungdomsgeneration som funnit sig vara oskyddat villebråd utanför hemmets väggar.
Är det resultatet av den utsattheten vi ser nu?
Tillbaka till Greta Thunbergs tal. Mot slutet säger hon:
You are failing us ... But the young people are starting to understand your betrayal. The eyes of all future generations are upon you. And if you choose to fail us, I say: We will never forgive you.
Kanske orden kan sammanfatta hur Generation Villebråd ser på samhällsutvecklingen. För vi har svikit dagens unga, men inte främst genom att köra bil, utan genom att ha låtit kriminalitet ta över samhället till den grad att många unga är rädda för att röra sig ute. När Greta Thunberg var som störst tävlade kändisar och partiledare om att fotografera sig med henne. De många unga brottsoffren har inte genererat i närheten av det engagemanget.
Den grånande generation Greta, som jag förmodligen tillhör själv, hade behövt tänka mer på verkligheten precis utanför dörren, och mindre på plastpåseskatt och sugrörsmaterial.
Tidigare text om generation villebråd:
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
Spot on! När man ser hur svenska ungdomar röstar och tänker slås man av hur skev framställningen av denna grupp har varit i media.
Känslan är att Greta Thunberg hysterin har tryckts på oss, och framförallt de unga, uppifrån av PR proffs i samarbete med mediaetablissemanget. Det måste vara den mest lyckade påverkanskampajen alla kategorier på senare år.
Greta-folket missar vekligheten. Den verklighet vi andra tvingas möta varje dag. Att vårt land dignar under resultaten av en huvudlöst korkad massinvandring, framförallt! Enda botemedlet nu är massiv återvandring.