18 Comments

Köper inte heller resonemangen. Problemen är iscensatta av en alltför utbyggd högskoleutbildning som tvingar fram en mängd onödiga arbeten. Man utbildar en byråkratklass vars arbeten verkligen är onödiga. S har själv bidragit till detta genom att indirekt nedvärdera hantverk. Inget fel på marknaden däremot på NPM.I min värld finns inga meningslösa jobb däremot meningslösa ideologier.En alltför stor invandring av individer som är chanslösa pga för låg förmåga/utbildning. I landet där det krävs en högskoleutbildning för att sitta i kassan på ICA sååterstår bara GIG jobb. Ni bidrar med era resonemang till nedvärdering av dessa arbeten o egentligen oxå av de som utför dessa. Tror visst att om man har möjlighet o kapacitet kan man gå vidare. Däremot ska arbetsvillkoren vara sjyssta och reglerade. Jag skulle säga att de som levererar mat har under pandemin utfört ett heroiskt och viktigt arbete . Se till så att arbetsvillkoren är bra och värdera inte ner deras insats. Jag tycker faktiskt att ni faller i samma fälla som övre medelklassen på Södermalm.

Expand full comment

Insåg att jag motsäger mig själv. Vissa jobb är meningslösa och det är jobb som bara existerar för sin egen skull, ofta byråkratiska/ administrativa jobb.

Expand full comment

Känns fel att lyssna på denna intervju. Den är väldigt ensidig. Jag saknar input från de som idag utför dessa s.k. enkla, förnedrande, lågstatus arbeten som utförs utan att ta hänsyn till arbetets moraliska värden. Vad kan dessa herrar om detta? Har de själva kommit till nytt samhälle i ny kultur med nya normer och andra värderingar?

Jag jobbade på Ericsson i Kista flera år, där hade jag kollega som jobbade som diskare första 2 åren han var i Sverige, han var utbildad konstruktionsingenjör i Iran men numera alltså ingenjör på Ericsson. Känner en som var mattförsäljare under 80-talet och idag är delägare i vårdbolag. Jag själv jobbade på 80-talet för nästan inga pengar som mekaniker. Vem är så pass högfärdig att nedvärdera detta?

Ett till exempel: ta tiggarna som sitter utanför butikerna. Prova att be dem utföra något annat s.k. lågstatus, omoraliskt jobb och de kommer inte vilja göra detta. Tiggningen är deras jobb, jag upplevde detta när jag bodde i Etiopien och hade samtal med tiggare där.

Detta framgår som en diskussion där 2 personer sitter i ett hus och pratar om hur mycket bättre de har det än de i andra hus. Upphör med denna inskränkta självcentrering - gå istället över och ödmjukt be att få ta del av de andras input.

Expand full comment

OBS!! Till andra här, läs gärna alla kommentarer och klicka på gilla om ni gillar etc. Det gör att vi uppmuntrar varandra, ökar intresset, liksom får en bild om vad majoriteten av läsarna/lyssnarna tycker.

Sen måste jag tillägga att jag tycker Ivar Apri är guld värd, en mycket skicklig journalist och gör mycket nytta i den politiska debatten (dvs ett jobb som behövs) så enbart kärlek där från min sida även om jag har mycket synpunkter på innehåll.

Expand full comment

De arbeten som kan anses omoraliska är skapade och tillsatta av just den klass människor som ni två själva tillhör Ivar Arpi och Gäst. Ni definierade den klassen som professorial-managerial? Det ni skapar är ex en sociala medier-kommunikatör på en kommunikationsavdelning till en HR-enhet ? Känns det igen? Arbeten som absolut kräver högskoleutb men som inte bryr sig något om en examen är relevant för det som ska utföras? Inte heller om personen i fråga tillgodogjort sig något under sina 5 år på uni. Sen frågar man er vad ni gör så kan ni inte definiera detta? Hur vet ni att ert arbete är moraliskt om ni inte ens själva kan definiera det?

Detsamma gäller inte foodora-buden, de kan klart definiera vad de gör, hur mycket de tjänar per pizza och de vet när arbetet startar och slutar. Det vet inte ni! Erat arbete spänner över er fritid, ledighet, tom när ni ska sova kollar ni er mail, skriver på ett PM och till vilken nytta gör ni detta? Om ni inte vet till vilken nytta kan ni inte utgå från att det ni gör är moraliskt.

Att ett arbete måste kunna föda en hel familj för att få existera är skitsnack, många jobb som behövs och som måste få finnas kommer inte kunna kvalificera detta. Det går helt enkelt inte. att säga att ett arbete inte är moraliskt för att det inte har kollektivavtal eller "schyssta villkor". Har ert arbete schyssta villkor ni som måste kunna svara på SMS eller mail från er chef såvälsom i sängen, som på kontoret, i affären eller om ni ligger på COVID-avd med andningsproblem.

Expand full comment

Skolperspektivet här är ju socialistiskt också. Hela tiden tro på den starka staten och den starka offentliga sektorn som ska lösa allt. Problemet idag i Sverige är att kommunala skolor överlag är för dåliga. Många är rena skiten och där bl.a. mobbing får härja fritt vilket bryter ner ungdomar. Men på nåt sätt är det ok för att det är kommunalt och fokuset blir istället på privata skolor som enda problemet. Vad händer om man förbjuder privata skolor? Blir dom kommunala bättre? Ni klagar på högerns blinda fläck men problemet i Sverige idag är att det socialistiska perspektivet dominerar och där man aldrig nånsin lär av historien. Det är alltid rätt med mer socialism i såna här debatter.

Expand full comment

Att köpa färdiglagad mat från t.ex. McDonalds via Foodora behöver inte vara fel. Vem ska bestämma vem som får beställa och hur ofta man vill göra det? Är det liberalt? Ja dom som jobbar där är uppenbart lågbetalda och närmast uteslutande manliga invandrare som inte kan svenska. Dvs det är då troligen inte vanliga invandrare som får massa bidrag utan ändå några som försöker ta sig fram på lagligt sätt istället för en kriminell bana.

Sen är det en annan sak, McDonalds sköter leveransen mycket mer proffsigt när man köper via företag. McDonalds har en särskild hantering och kör i sina restauranger. Är man privatperson och besöker drive thru eller restaurang för att ta med sig hem, så blir det förvånansvärt ofta fel och man får inte sällan vänta länge.

Jag betalar gärna lite mer för att det ska bli rätt och smidigt men enl svensk socialistiskt tänk så måste alla ha det lika dåligt. Överklassen behöver inte bry sig, dom får alltid göra som dom vill, kritiken är alltid mot medelklass. Och hur är det med arbetarklass (vilka nu det är, kanske invandrare som lever på bidrag) som beställer via Foodora, måste vara ännu värre men aldrig att man kritiserar arbetarklass i Sverige.

Vore det inte bättre att börja få ordning på landet istället för att ständigt lägga skulden på etniska svenskar och medelklass. Dvs fram med bättre politiker som styr landet. Socialismen har väl dessutom alltid det där med att det är fel på människor, inte systemet. Så en bra början är att på allvar börja kritisera socialismen nu, vänd på alla stenar.

Expand full comment

Bra intervju och lika trevligt att lyssna på din pod som vanligt! Men, i all välmening... :)

Som f.d traditionellt cykelbud - både egen med egen kundbas samt som underleverantör till en av de stora budfirmorna så förstår jag Wennströms/Arpis argument på sätt och vis, men ni moraliserar om huruvida detta hederliga yrke ska finnas eller ej (en åsikt jag inte delar). Bud är ett hantverk, du måste kunna stans alla vrår för att tjäna pengar - förutsatt att marknaden finns förstås. GPS är hundratals gånger långsammare än ett buds hjärna. En kompetens man får är riktigt bra spatial intelligens, dvs lokalsinne fast på en mycket hög nivå, sen vad ska man ha den till bakom ett skrivbord? Den som är skicklig på att ta flera bud samtidigt och skapa slingor i huvudet runt stan (mental simulering) tjänar bäst.

Vi försökte ett tag med matbud, men då privatkunder inte är intresserade av att betala det bud behöver kosta för att man ska gå runt så la vi ner den verksamheten. Jag tror inte Foodora, m.fl har lyckats lösa detta och kanske förtjänar kritiken dom får, vad vet jag, men att ett företag idag erbjuder denna tjänsten till ett pris som den övre medelklassen är villig att betala är kanske inte företagets fel? Jag tror dock att marknaden kommer att höja priserna över tid när kunderna är "köpta på tjänsten", precis som taxi t.ex, men det är inte unikt för cykelbud, många andra tjänster på marknaden har skapats på det viset. Du ser aldrig ett av budfirmornas cykelbud köra ut Foodora-mat och anledningen är enkel. Mot företag kunde jag i min egen verksamhet ta ut 200 SEK exkl moms för ett expressbud en bit utanför city. Man kommer aldrig ha 10 sådana per dag, men ihop med andra där minipriset kanske är 60-spänn för att tömma ett postfack på morgonen ihop med några 2- till 4-timmars bud så kunde man gå runt OK ändå. Problemet är att Skatteverket inte tillåter cykelbud att göra avdrag för cykeldäck, slangar, m.m (vilket alla skiter i och gör ändå). Skatteverket menade att jag inte ens skulle få dra av själva yrkescykeln när jag frågade dom. Det är förstås inget yrke man kan vara sjukskriven från ofta dock. Rent fysiskt är det däremot en dröm och ihop med den extrema frihetskänslan yrket innebär jämfört med ett kontorsjobb så lockar det av helt andra än ekonomiska orsaker - det är något man bör ha med i den moraliska och kvalitativa beräkningen innan man moraliserar om dessa yrken. Att cykla på arbetstid är för några en dröm, inte ett fysiskt slavarbete.

Idag är jag tillbaka på ett välbetalt IT-jobb och tillhör den där professorial-managerial class även om jag som konservativ hatar den termen. Kanske ska man inte radera cykelbuden från marknaden utan istället se dom som medborgare som bidrar till det gemensamma goda precis som resten av oss?

Ta hand om dig!

Expand full comment

Jag blev inte nöjd med det här samtalet. Wennströms påståenden om förnedring och de gränsdragningar han gör av vilka jobb som faller på ena eller andra sidan om "förnedring" låter fenomenalt godtyckliga:

Att transportera någons mat på cykel är förnedring.

Att städa någons hem är inte förnedring.

Nähä? Han argumenterar att det skulle vara ungefär dekadent att låta någon annan hämta ens middagsmat och lämna fram den till dörren.

Men han gör inte samma argument angående att t.ex. betala för att få sina sopor och sitt skräp upphämtat. Jag kunde säga:

"Herregud, hur lågt kan en människa sjunka när den inte längre kan ta hand om sin egen skit! Du låter andra åka från hus till och PLOCKA UPP DIN SKIT du bara slängt ifrån dig, utan att se dem i ögonen, utan att veta deras namn! Du vill helst att de ska vara helt osynliga eller hur!?"

Detta gäller för mängder av arbeten i samhället som Wennström ändå inte klassar som förnedrande.

Jag ser 2 möjligheter här. Antingen har städhjälp med tiden blivit så normaliserat att han själv har vant sig vid det och därför inte upprör sig så förskräckligt, eller så har han själv köpt städhjälp och rationaliserar därefter. Jag ser ingen stringent argumentation.

Även när han säger att det ofta inte finns en trappa uppåt inom ett yrke som t.ex. cykelbud är ju det sant, men hela poängen som högern gör är att det blir enklare att få en ny, bättre anställning om du visar att du har arbetat, klarat det ansvaret och fått erfarenhet. I stället för att leva på bidrag. Därför faller hans kritik platt.

På båda dessa områden hade jag velat höra ifrågasättanden och utmaningar mot honom. Det skulle till och med kunna vara så att han har svar på kritiken och har fler och bättre idéer att lägga fram när man har punkterat de mest uppenbara talepunkterna. Avsnittet var inte uselt men frustrerande.

Expand full comment

Ni rör till begrepen eftersom ni med "högern" verkar slå samman konservatism och liberalism i detta begrepp. Men liberalism och konservatism är som olja och vatten. Det är större skillnad mellan konservstism och liberatism än mellan konservatism och socialdemokrati. Liberalismen har den "blinda fläck" ni talar om, men absolut inte konservatismen.

Wennström verkar vara konservativ (i Scrutons mening).

Expand full comment

En snickare och en undersköterska som inte har studielån och bor på landsbygden, i ett billigt hus och öht utnyttjar landsbygdens fördelar, har vida bättre ekonomi än en medelklass med medelinkomst i dyr urban miljö, med dyra vanor.

Expand full comment

Varför inte kommunkommunikatör-liberalism? Eller landstingsadministratör-liberalism? Eller geneusvetenskapsforskare-liberalism? Kommer obekvämt nära den egna klassens köttgryta?

Expand full comment

Jag håller inte med Johan Wennström när han säger att det finns förnedrande jobb. Inte heller hans åsikt att man lätt kan fastna i de enklaste jobben och inte komma vidare. Med rätt inställning, ytterligare utbildning, arbetsmoral och strävsamhet kan man arbeta upp sig. Det finns många exempel på personer som gjort denna resa från enklare till mer avancerade jobb. Meritokratin har bidragit till den tillväxt vi har haft i Sverige. Om detta bidrar till konkurrens mellan människor så är det i stället vår inställning det är fel på. Jämför dig inte med andra utan försök i stället till att bidra till samhället efter bästa förmåga. Jag håller inte heller med Johan Wennström när han säger att man idag ser ner på hantverksarbeten och att man i skolan bidrar till detta. Tvärtom så har man idag ett förakt för kunskap och utbildning. Meritokrati är ett incitament för människor. Utan detta incitament så kommer samhällets funktioner att försämras. Det ser vi redan i dagens skola.

Expand full comment

Apropå skolpolitiken som nämns. Att nationalisera skolan kommer ju inte att hjälpa om man inte återerövrar skolan och Wennström har själv skrivit om detta (brev till en lärarstudent eller vad hans artikel hette). Dagens skola fungerar utmärkt för barn från starka studiemotiverade familjer, men absolut inte för dom vi säger oss vilja integrera. Vi gick ifrån det preussiska utbildningssystemet på 70-talet och införde nån Rousseauansk vänsterflumskola. Preussisk ordning och disciplin (där läraren har direktiv rörande ämneskunskaper, mandat och handlingsfrihet) är ju motsatsen till liberalfanatiskt flum och det kunde inte sossarna acceptera. Nationaliserar man skolan utan att reformera tillbaka den kvarstår ju flummet - det verkliga problemet med dagens skola.

Expand full comment

Känns fel att lyssna på denna intervju. Den är väldigt ensidig. Jag saknar input från de som idag utför dessa s.k. enkla, förnedrande, lågstatus arbeten som utförs utan att ta hänsyn till arbetets moraliska värden. Vad kan dessa herrar om detta? Har de själva kommit till nytt samhälle i ny kultur med nya normer och andra värderingar?

Jag jobbade på Ericsson i Kista flera år, där hade jag kollega som jobbade som diskare första 2 åren han var i Sverige, han var utbildad konstruktionsingenjör i Iran men numera alltså ingenjör på Ericsson. Känner en som var mattförsäljare under 80-talet och idag är delägare i vårdbolag. Jag själv jobbade på 80-talet för nästan inga pengar som mekaniker. Vem är så pass högfärdig att nedvärdera detta?

Ett till exempel: ta tiggarna som sitter utanför butikerna. Prova att be dem utföra något annat s.k. lågstatus, omoraliskt jobb och de kommer inte vilja göra detta. Tiggningen är deras jobb, jag upplevde detta när jag bodde i Etiopien och hade samtal med tiggare där.

Detta framgår som en diskussion där 2 personer sitter i ett hus och pratar om hur mycket bättre de har det än de i andra hus. Upphör med denna inskränkta självcentrering - gå istället över och ödmjukt be att få ta del av de andras input.

Expand full comment

Synd att du ger din gäst så lite taltid. Han verkar vara ett alibi för dig att själv breda ut dig, medan hans forskningsrön, insikter och åsikter inte fick tillräckligt med utrymme. En besvikelse.

Expand full comment

Båda jobbar inom statsunderstödda verksamheter (presstöd).

Expand full comment

Vem gör det?

Expand full comment