Suzanne Osten – radikal rebell eller etablissemangets gunstling?
Johan Lundberg analyserar reaktionerna på Suzanne Ostens död och ifrågasätter bilden av henne som rebell. Var hon verkligen en normkritiker – eller snarare en del av ett nytt kulturellt adelskap?
Jo, jag vet att det kan vara opassande att tala kritiskt om nyligen avlidna, men reaktionerna på Suzanne Ostens död förtjänar att kommenteras. Hon blev snabbt en hyllad regissör och kulturpersonlighet med en offentlig persona som en upprorisk normkritiker, en ständig utmanare av makten. Samtidigt stod hon, under ytan, i symbios med de maktcentra hon påstod sig utmana, inte minst socialdemokratin. Det kan låta paradoxalt, vilket det också är. Men hennes status inom kultursfären belyser en ny typ av kulturellt adelskap – där radikalism inte bara tolereras utan aktivt stöds av det politiska och kulturella etablissemanget. Ostens karriär ger inblick i hur det har kunnat bli så.
Suzanne Osten var finkulturens favorit vilket syns tydligt i utmärkelserna hon samlade på sig under sin karriär. Av Filminstitutet utsågs hon 2014 till Sveriges första ”filmambassadör” och var fram till pensionsåldern, 65, professor i regi vid Dramatiska institutet. Som filmregissör belönades hon med två guldbaggar, en för bästa regi (Bröderna Mozart) och en hedersguldbagge. Till det kan läggas ett tiotal priser, bland annat av Svenska Akademien samt medaljer av både kungen och Teaterförbundet. Och hedersdoktor vid Lunds universitet var hon också.
I SVT har hon porträtterats vid åtskilliga tillfällen och har på senare tid talat ut i tv-program som Mästaren och Min sanning. I SR har hon varit sommarpratare två gånger – detta vid sidan av mängder av uppsättningar (och finansieringar) av hennes dramer i SVT och SR. Denna motsägelse mellan hennes image och faktiska position är talande.
Hennes radikalism, ett tidstypiskt drag, gick i linje med socialdemokratins värderingar. Denna positionering gav henne rollen som både systemkritiker och maktens stödjande hand.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rak höger med Ivar Arpi to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.